CRIJNEN KARDINAAL AD SIMONIS, KERKLEIDER IN DE

Auteur: Crijnen, Ton
Nederlands | Paperback | 2014
Zelden is een kerkleider in ons land zozeer het onderwerp geweest van kritiek, hoon en verwensingen …

Meer details

€ 39,50

Leverbaar Vanaf € 20 gratis verzending binnen Nederland
Gratis verzending binnen Nederland

Samenvatting CRIJNEN KARDINAAL AD SIMONIS, KERKLEIDER IN DE

Zelden is een kerkleider in ons land zozeer het onderwerp geweest van kritiek, hoon en verwensingen als Adrianus Simonis. Zijn onverholen dogmatisme en onvoorwaardelijke trouw aan Rome maakten hem in de periode 1970-1990 tot middelpunt van de heersende tegenstellingen binnen katholiek Nederland. En zijn gedecideerd afwijzen van abortus, euthanasie, homoseksueel gedrag en de moderne biotechnologie kwam bij veel gelovigen niet aan.

In de laatste jaren van zijn ambtsperiode (1990-2008) groeide de kardinaal echter geleidelijk uit tot een nationale 'dorpspastoor' die door eenvoudig optreden goodwill kweekte. Ook zijn inzet voor asielzoekers, de openlijk beleden afkeer van het populisme à la Wilders, en van de neo-kapitalistische graaizucht droegen daaraan bij. Na zijn aftreden heeft de uiterst ongelukkige uitspraak van Simonis naar aanleiding van de onthullingen over het seksueel misbruik door Nederlandse priesters - 'wir haben es nicht gewusst'- fors afbreuk gedaan aan die positieve beeldvorming. Al heeft hij door openlijk schuld te belijden een deel van het publiek teruggewonnen.

Tegen die dubbele achtergrond is het een hachelijke zaak het leven te beschrijven van deze omstreden man. Te meer omdat een groot deel van de ooggetuigen nog leeft en een ieder zo zijn eigen percepties heeft. Die zijn meestal zwart of wit, grijstinten komt men in de oordelen over hem weinig tegen. Waarom dan toch geprobeerd hier nuanceringen in aan te brengen? Omdat juist dit omstreden zijn zo boeit. Het daagt uit op zoek te gaan naar de echte Simonis, in het besef dat de geschiedenis pas een definitief oordeel zal vellen. Met dit boek, dat tevens een overzicht wil zijn van een halve eeuw roerige kerkgeschiedenis, heeft Ton Crijnen daartoe een belangrijke eerste stap gezet.

Ton Crijnen (1942) is historicus en publicist. Tot 2006 werkte hij vijftien jaar als redacteur religie en filosofie bij dagblad Trouw. Daarvoor was hij respectievelijk adjunct-hoofdredacteur van het inmiddels gefuseerde opinieweekblad De Tijd en redacteur buitenland van het toenmalige dagblad met dezelfde naam. Ook verzorgde hij een tijdlang als correspondent de berichtgeving over Nederland voor de Oostenrijkse kwaliteitskrant Die Presse.
Van zijn hand verschenen onder meer: De Baader Meinhofgroep (1975), Nieuwe moslims (1999), Titus Brandsma, de nieuwe biografie (2008, Valkhof Pers) en P.C. Callenfels, het veelbewogen leven van de NSB-burgemeester van Vlissingen en Woerden (2010, samen met Ina Herbers). Aan de biografie van kardinaal Simonis heeft Crijnen vier jaar gewerkt.

Productspecificaties

Productinformatie

Auteur : Crijnen, Ton
Bindwijze : Paperback
Pagina's : 600
Taal : Nederlands
Uitgavejaar : 2014

Categorieën

Biografieën en Geschiedenis, Historische biografieen

Gemiddelde beoordeling

Nog geen beoordelingen.

Deel je mening met anderen

Schrijf zelf een recensie

Schrijf zelf een recensie

CRIJNEN KARDINAAL AD SIMONIS, KERKLEIDER IN DE

CRIJNEN KARDINAAL AD SIMONIS, KERKLEIDER IN DE

Zelden is een kerkleider in ons land zozeer het onderwerp geweest van kritiek, hoon en verwensingen …

Schrijf zelf een recensie

Meer boeken uit deze categorie

Eerder bekeken artikelen

Hulp nodig?

0413 - 291394

Bel op maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 5 uur voor uw bestelling

Mis niets meer met onze nieuwsbrief

Mis niets meer! Speciaal voor boekenliefhebbers stuurt Berneboek u wekelijks boekentips en aanbiedingen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vanaf € 20 gratis verzending
binnen Nederland
Het ruimste assortiment
spirituele en religieuze
boeken van Nederland
Altijd de beste prijs en
service op alle artikelen
Veilig betalen en bezorgen
Alle prijzen zijn inclusief BTW.