Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...
  • Vanaf 0 gratis verzending binnen Nederland
  • |
  • Het ruimste assortiment spirituele en religieuze boeken van Nederland
  • |
  • Veilig betalen en bezorgen
  • |
  • De beste prijs en service op alle artikelen
  • |

Afscheid dat verbindt

Afscheid dat verbindt

Ingels, Hilde

Prijs: € 19,99
Voorraad#stock_type# onbekend

Delen:
(1 beoordeling)
EAN : 9789401454872
Auteur(s) : Ingels, Hilde
Taal : Nederlands
Onderwerp : Gezondheid
Thema : Omgaan met dood en verlies
Uitgever : Lannoo
Verschenen : September 2020
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Pagina's : 192
Afmetingen : 210 x 140 x 28 mm
Gewicht : 274 gram

Dit boek brengt de dood bewust in het leven. Het geeft woorden, verhalen, taal aan levens die naar het einde gaan. Zin en betekenis als wezenlijke noodzaak om mens te zijn. Verbinding tussen wat voorbij is, wie voorbij zal gaan en wat nog komen zal en wie nadien zal zijn. Een soort van blijven, zonder ontkenning van het weggaan. Het bezorgt een eeuwigheid aan seculiere tijden, het geeft nabijheid over de ketens van de generaties. Het zijn woorden van verbinding, niet meer of minder dan ware menselijkheid, denk ik. --- Dirk De Wachter

Hilde Ingels tekent verhalen op van mensen die niet zo lang meer te leven hebben. Ze laat hen terugblikken op hun leven, vooruitkijken naar het afscheid dat eraan komt en ze spreekt met hen over de dood. Uit deze gesprekken blijkt hoe betekenisvol het voor betrokkenen en hun naasten kan zijn om afscheid en dood te benoemen.

In dit boek reflecteert de auteur op deze ontmoetingen en reikt ze handvatten aan voor wie met de eindfase van het leven geconfronteerd wordt. Nabestaanden delen hun ervaringen over de laatste maanden, weken en dagen met hun geliefde en enkele zorgverleners vertellen over wat de veelvuldige contacten met stervenden met hen doen.

Velden met een * zijn verplicht
Afscheid dat verbindt
Recensie door: Philippe van Heusden

Bij een overlijden is er niet altijd gelegenheid om afscheid te nemen. En als die mogelijkheid er wel is, wordt het belangrijkste niet steeds gezegd. Amfora geeft mensen in hun allerlaatste levensfase de kans ongestoord te vertellen over wat hen ten diepste beweegt. Daarbij hanteert de initiatiefneemster van Amfora, Hilde Ingels, een empathisch journalistieke aanpak volgens een min of meer vast stramien. Ingels laat de geïnterviewden terugblikken op hun leven, vooruitkijken naar het afscheid dat eraan komt en ze spreekt met hen over de dood. Na goedkeuring door de geïnterviewde verwerkt Isabelle Desmidt de tekst in een kunstzinnig vormgegeven boekje, dat vervolgens aan de geïnterviewde cadeau wordt gegeven, soms pas vlak vóór het sterven. Daarmee hebben de nabestaanden tevens een tastbare herinnering als hun geliefde mens is overleden. In het boek 'Afscheid dat verbindt' reflecteert Hilde Ingels op haar inmiddels vijfjarige praktijk van interviews afnemen bij mensen in hun laatste levensfase. Voorbeelden uit haar praktijk illustreren negen thema's die geregeld terugkeren in de gesprekken, onder meer: Dankbaarheid, Veel te jong, Hoop, Spijt en Geloof. Elk thema wordt voorzien van concrete handvatten voor nabestaanden en zorgverleners, zeg maar: do's en don'ts bij het ziekte- en sterfbed, zoals 'spreek in de tegenwoordige tijd', 'luister vooral', 'wees niet bang voor stilte' enz.Het boek sluit af met een verhaal uit de palliatieve sector en daarbij twee dringende pleidooien. Het eerste pleidooi: wacht niet te lang met palliatieve zorg; start er tijdig mee. Palliatieve zorg wil niet meteen zeggen dat het einde nabij is, maar is wel een optie als mensen niet meer zullen genezen. Het tweede pleidooi: maak de mantelzorgers sterker zodat ze hun taak zo lang mogelijk kunnen volhouden.Sinds een jaar is Hilde Ingels gestart met opleidingen voor het optekenen van eindelevensverhalen. En sinds 1 september leidt ze een onderzoeksproject in samenwerking met universitaire ziekenhuizen en zorgkoepels in Vlaanderen naar de impact van een eindelevensgesprek op het welbevinden van de mens in de laatste levensfase, op de naasten en op de zorgverleners.'Afscheid dat verbindt' is een indrukwekkend boek op basis van een even indrukwekkend initiatief en met een inspirerende doorvertaling naar opleiding en onderzoek. Hopelijk gaat dit Vlaamse project in Nederland navolging vinden. Het boek is een 'must read' voor een ieder die te maken heeft of krijgt met mensen in hun laatste levensfase, hulpverleners (in opleiding) en (toekomstige) mantelzorgers en nabestaanden. En zijn we dat laatste uiteindelijk niet allemaal?Philippe van Heusden is docent Westerse levensvisies aan de opleidingen Verlies-, Rouw- en Stervensbegeleiding en Geestelijke Begeleiding van de Academie voor Geesteswetenschappen.