Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...
  • Vanaf 0 gratis verzending binnen Nederland
  • |
  • Het ruimste assortiment spirituele en religieuze boeken van Nederland
  • |
  • Veilig betalen en bezorgen
  • |
  • De beste prijs en service op alle artikelen
  • |

Parabels

Het onderricht van Jezus en de rabbijnen

Prijs: € 24,50
Voorraad#stock_type# onbekend
Ook verkrijgbaar als:

Delen:
(1 beoordeling)
EAN : 9789089723819
Taal : Nederlands
Onderwerp : Bijbelwetenschappen
Uitgever : Abdij Van Berne, Uitgeverij
Verschenen : Februari 2021
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw (Nieuw)
Pagina's : 208
Afmetingen : 231 x 152 x 23 mm
Gewicht : 554 gram

Eric Ottenheijm & Martijn Stoutjesdijk (red.)
Parabels. Onderricht van Jezus en de Rabbijnen
Tweede herziene druk

Dat Jezus gelijkenissen of parabels vertelde, is veel mensen bekend: wie is er niet vertrouwd met de barmhartige Samaritaan? Ook de rabbijnen deelden hun wijsheid bij voorkeur in de vorm van parabels. De Rabbijnse literatuur heeft er honderden van bewaard.
In dit boek worden die gelijkenissen uit beide tradities zij-aan-zij besproken. Een dergelijke werkwijze levert niet alleen nieuwe inzichten op over jodendom en christendom. Ze werpt ook licht op de unieke vertelvorm van deze parabels: ontleend aan het dagelijkse leven, maar met een verrassende (actuele) twist.

Het boek bevat niet alleen illustraties van de parabels van Jezus, maar brengt voor het eerst ook rabbijns-joodse gelijkenissen op moderne en kleurrijke wijze tot leven. Gespreksvragen maken de uitgave compleet.
De volgende auteurs, allen als onderzoeker verbonden aan het Parabelproject (zie www.parabelproject.nl), schreven bijdragen: Annette Merz, Albertina Oegema, Eric Ottenheijm, Jonathan Pater, Marcel Poorthuis, Martijn Stoutjesdijk en Lieve Teugels.

Dr. Eric Ottenheijm (1961) is judaïcus en bijbelwetenschapper aan de Universiteit Utrecht. Hij is projectleider van het Parabelproject.
Martijn Stoutjesdijk MA (1989) studeerde theologie, filosofie en internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en Leiden. Hij is als promovendus betrokken bij het Parabelproject, waarin hij onderzoek doet naar slavernij in de gelijkenissen

Velden met een * zijn verplicht
Prachtige verhalen
Recensie door: Wim Reedijk

Dit prachtige boek focust op de Joodse context waarin Jezus zijn parabels vertelde. Dat geeft veel verrassend nieuwe gezichtspunten. In het laatste gedeelte worden enkele rabbijnse parabels besproken. Parabels is de vrucht van een team van senior onderzoekers en drie jonge promovendi. Dit boek schreven zij speciaal voor een groot publiek. Van de vormgeving en de inhoud spat het gemeenschappelijk plezier af. Bij parabels denken waarschijnlijk velen alleen aan de gelijkenissen die Jezus vertelde. Maar buiten de christelijke Bijbel zijn nog meer gelijkenissen te vinden zowel in de Joodse als in andere religieuze tradities. In de inleiding wordt verteld waaraan je parabels herkent, waarover ze meestal gaan, en wat ze je willen duidelijk maken. Sommige parabels hebben iets van een sprookje (verborgen schat en een koning) of lijken op een dierfabel. Andere verklappen iets over hoe je wijs kunt worden (gelijkenis als queeste). De ene schrijver benadrukt meer de historische achtergrond van de verhaalelementen, de andere meer de existentiële boodschap die in de loop van de tijd kan zijn verschoven. Echte parabels houden iets raadselachtigs. Enkele gelijkenissen worden in dit boek met een afbeelding geïllustreerd die zich weer als een puzzel laat analyseren. Elke gelijkenis wordt in twee of drie bladzijdes van commentaar voorzien. Een gelijkenis voor het slapen gaan dus, of als tussendoortje. En zoals elk goed verhaal winnen deze parabels bij herlezing ook aan zeggingskracht. Na dit boek wil je beslist nog meer parabels lezen en er nog meer over lezen. Elke parabel kreeg uitgekiende vragen mee, die het boek ook zeer geschikt maken om in groepsverband te bespreken. Het geheel is op luxe papier gedrukt en voorzien van een stevige kaft met omslagen. Weinig geld voor zoveel waardevols.