Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...
  • Vanaf 0 gratis verzending binnen Nederland
  • |
  • Het ruimste assortiment spirituele en religieuze boeken van Nederland
  • |
  • Veilig betalen en bezorgen
  • |
  • De beste prijs en service op alle artikelen
  • |

God, liefdevol en geduldig

Williams, Jane

Prijs: € 19,95
Voorraad#stock_type# onbekend

Delen:
(1 beoordeling)
EAN : 9789089723666
Auteur(s) : Williams, Jane
Taal : Nederlands
Onderwerp : Spiritualiteit
Thema : Spiritualiteit en religieuze ervaring
Christendom: Heilige teksten
Bijbels
Theologie
Pasen
Uitgever : Abdij Van Berne, Uitgeverij
Verschenen : Januari 2021
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Pagina's : 144
Afmetingen : 215 x 135 x 12 mm
Gewicht : 186 gram

In dit boek voor de veertigdagentijd reflecteert Jane Williams op verschillende fasen van Jezus' leven: de geboorte in de kribbe, zijn beproeving in de woestijn, de roeping van de leerlingen, de kruisiging en de verrijzenis. Elk van deze levensfasen verbindt ze met een belangrijke persoon uit de christelijke traditie in wie ze dit aspect van zijn leven belichaamd ziet: Augustinus, Julian of Norwich, Franciscus van Assisi, Teresa van Avila en Jean Vanier.

Williams schrijft in toegankelijke taal over de meest complexe theologische kwesties, zoals het mysterie van de drie-ene God en de vraag waarom God mens is geworden. Volgens haar toont God juist in zijn vernedering zijn kracht, waarbij ze doelt op zijn liefde en zijn geduld. Ieder hoofdstuk eindigt met een aantal vragen voor verdere verdieping, persoonlijk of in groepsverband.

Dr. Jane Williams (1957) is theoloog en schrijver. Ze werkt in Londen als vice-decaan en docent aan het Saint Mellitus College. Ze schreef diverse boeken, onder meer Faces of Christ: Jesus in Art (2011) en Why Did Jesus Have to Die? (2016)

Velden met een * zijn verplicht
Steen in de vijver
Recensie door: Wim Reedijk

Dit boek is geschreven voor de veertigdagentijd, maar kan evengoed dienst doen op andere momenten in het jaar als bezinningsboek. Williams, hoogleraar theologie aan het St. Mellitus College in Londen, verrast door haar kijk op Bijbelverhalen waaruit veel inleving en mededogen spreekt. Dat combineert ze met veel Schriftkennis zonder dat ze daarmee te koop loopt (er staan geen voetnoten in; wel leessuggesties). Daardoor werpt ze niet alles uitsluitend over de boeg van persoonlijke beleving. Er valt, kortom, ook gewoon iets te leren. Elk hoofdstuk behandelt een thema waarbij ze eerst enkele Schriftteksten benut, daarna komt een grote naam uit de christelijke traditie aan bod bij wie dit thema een interessante rol speelt. Dat zijn achtereenvolgens Augustinus, Julian of Norwich, Franciscus, Teresa van Avila en Jean Vanier (van de Arkbeweging). Elk hoofdstuk sluit ze af met enkele opdrachten en vragen. Jane Williams schreef een bezinningsboek dat niet alleen het verstand maar ook het hart zal voeden. Maar met Jean Vanier rakelt ze wel veel op. Wat in 2018, toen dit boek in Engeland uitkwam, nog geen kwestie was, is dat nu wel. Van de inmiddels overleden Vanier is recent bekend geworden dat hij verschillende vrouwen seksueel misbruikt heeft. Zo viel hij alsnog van zijn voetstuk, en bracht hij postuum ook de Arkbeweging, die hij oprichtte, in grote verlegenheid. Op verzoek van de Belgisch/Nederlandse uitgevers heeft Williams daarom haar laatste hoofdstuk grondig herschreven. Toch blijft het misbruikschandaal in het hoofd van zelfs deze goedwillende lezer hinderlijk rondzingen. Hoe eerlijk en genuanceerd en in lijn van haar theologische inzichten over de onvolmaaktheid en tekortschieten van elk mens Williams dit schandaal bespreekt, Vaniers verhaal werpt een schaduw over het geheel. Had Williams er beter aan gedaan dat laatste hoofdstuk te schrappen? Ik ben geneigd dit inderdaad te vinden en daarmee de indruk te wekken te snel door de knieën te gaan, maar de prijs om het laatste hoofdstuk zelfs met extra toelichting te redden is te hoog. Door Vanier aan boord te houden, loopt het hele boek averij op. Het had vast wat uitgemaakt als het niet het laatste hoofdstuk was en er nog een ander hoofdstuk op volgde. Nu is de hekkensluiter meteen, hoe je het ook wendt of keert, een steen in de vijver. En zo'n steen krijgt per definitie veel aandacht. Net als dat nu gebeurt in deze recensie. Jammer.