Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...
  • Vanaf 0 gratis verzending binnen Nederland
  • |
  • Het ruimste assortiment spirituele en religieuze boeken van Nederland
  • |
  • Veilig betalen en bezorgen
  • |
  • De beste prijs en service op alle artikelen
  • |

De kunst van geestelijke begeleiding

Een praktijkboek in ignatiaans perspectief

Moons, Jos

Prijs: € 19,90
Voorraad#stock_type# onbekend

Delen:
(2 beoordelingen)
EAN : 9789089723031
Auteur(s) : Moons, Jos
Taal : Nederlands
Onderwerp : Spiritualiteit
Uitgever : Abdij Van Berne, Uitgeverij
Jaar van uitgave : 2019
Verschenen : Maart 2019
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Pagina's : 160
Afmetingen : 220 x 140 x 16 mm
Gewicht : 242 gram

Jos Moons De kunst van geestelijke begeleiding Een praktijkboek in ignatiaans perspectief Geestelijke begeleiding, hoe doe je dat? In de jongerengroep van je gemeente is een jonge vrouw God kwijtgeraakt. Een jongeman overweegt om priester te worden. Waar vraag je naar? Wat adviseer je? En waarom? Met iemand van middelbare leeftijd voer je gesprekken over de sleur van het leven, of over verlies en rouw. Hoe pak je dat aan? Daarover gaat dit boek. Het is uniek om z'n praktische benadering. Auteur Jos Moons ziet geestelijke begeleiding als een vaardigheid die te leren valt, niet louter als het unieke talent van enkele uitverkorenen. Hij reikt zes concrete handvatten die samen een soort programma vormen. Steeds doet hij voor hoe je die handvatten kunt hanteren door middel van casussen uit de praktijk. Daarnaast bespreekt hij een bijzondere vorm van geestelijke begeleiding, roepingsbegeleiding. Beginnende geestelijke begeleiders leren met dit boek de kneepjes van het vak. Ervaren begeleiders helpt het over hun praktijk na te denken. Met aanbevelingen van Elsbeth Gruteke-Vissia, bisschop De Korte en Nikolaas Sintobin. Dr. J.H.M. Moons, jezuïet, deed ruimschoots ervaring op als studentenpastor aan de Tilburg School of Catholic Theology, de Fontys Hogeschool Theologie & Levensbeschouwing (2012-2017) en de KU Leuven (vanaf 2017). Hij gaf workshops in Nederland en Vlaanderen en is supervisor bij de opleiding voor geestelijke begeleiders in Vlaanderen. Hij doceert aan de KU Leuven en is post-doc onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg.

Velden met een * zijn verplicht
Een handig en behulpzaam praktijkboek
Recensie door: Hilde Pex

Als beginnend geestelijk begeleider was ik vooral benieuwd naar de 'tips & tricks' die 'De kunst van de geestelijke begeleiding' zou bieden. Dit boek maakt haar naam als praktijkboek waar. In zes van de negen hoofdstukken worden aspecten van het begeleidingsgesprek besproken: 1) rustig aan, 2) luisteren door te volgen, 3) op zoek naar de ziel, 4) verdiepen, 5) evalueren, 6) vorming. Ze worden toegelicht aan de hand van casussen met uitgeschreven verbatims en reflecties erop. Deze illustreren waar de tussenkomsten van de begeleider geslaagd zijn en waarom. Ze laten ook zien waar de begeleider kansen tot verdieping laat liggen of een eigen spoor volgt, en hoe een en ander beter zou kunnen. Dat maakt het boek tot een behulpzaam en handig leerinstrument om stil te staan bij en te reflecteren over de eigen begeleidingsgesprekken. Het hoofdstuk over roepingsbegeleiding bevat heel wat interessante informatie, die ik elders nog niet gelezen had. 'De kunst van geestelijke begeleiding' is een boek om regelmatig ter hand te nemen om korte stukjes te herlezen en dieper te laten doordringen.

De moeite waard
Recensie door: Wiggert Molenaar sj

Over geestelijke begeleiding, in ignatiaans perspectief of anders, is al veel geschreven, ook in het Nederlands. Ik denk aan The Practice of Spiritual Direction van Barry en Connolly en De genade kan meer van André Louf. Met het nieuwste boek van Jos Moons in de hand dacht ik dan ook onwillekeurig: “Nóg een boek over geestelijke begeleiding?” De auteur belooft echter dat dit boek ánders is, een “praktijkboek” dat “concrete, heldere, praktische handvatten” geeft. Is hij hierin geslaagd?Goed is dat hij in meerdere opzichten over zijn boek relativeert; zo geeft hij nadrukkelijk aan dat er naast de ignatiaanse traditie nog andere zijn. Verder wil hij niet dat zijn boek wordt geïnterpreteerd als “keurslijf”; het is bedoeld om de weg te wijzen, zonder de suggestie dat een gesprek een rechtlijnig verloop heeft. Iedere geestelijk begeleider zal hier van harte mee instemmen.De kern van De kunst van geestelijke begeleiding bestaat uit zes hoofdstukken waarin steeds een handvat gegeven wordt (rustig aan, verdiepen, evalueren, …) en die samen “een soort programma” vormen. Volgens mij hangt de effectiviteit van een praktijkboek sterk af van de casussen en hier werd ik positief verrast. Door de hoofdstukken heen volgen we een aantal begeleiden/retraitanten en hun begeleiders en het is alsof je bij de gesprekken aanwezig bent.Als doelgroepen worden genoemd aspirant-begeleiders en begeleiders met ervaring, die door het lezen van dit boek steviger in hun schoenen kunnen komen te staan. Ik reken mezelf bij de tweede groep en ben in bepaalde opzichten bevestigd, maar had zeker ook leermomenten, bijv. in het themahoofdstuk over roepingsbegeleiding. Zijn opmerking over het belang van de “binnenkant van het geloof” (gebed) naast de “buitenkant” (orthodoxie en orthopraxis) vind ik erg belangrijk.Tijdens opleidingsdagen in het kader van permanente vorming merk ik steeds dat een aantal van de mededeelnemers afkomstig is uit niet-rooms-katholieke kerken. Hetzelfde valt op bij de achtergrond van retraitanten. Dit boek is expliciet ook gericht aan begeleiders uit deze tradities – een oecumenische benadering dus, die volgens de schrijver van een van de Aanbevelingen zeer gewaardeerd wordt.Ik sluit me aan bij deze waardering en ook hierom is dit boek is de moeite waard.